Ik las recent een boek over burn-outs. In dit boek stond een tip over hoe je je smartphone-gebruik kunt minderen. De tip luidde: “vraag je partner om een dagje je telefoon ‘kwijt’ te maken en laat het hem op een bepaald tijdstip weer teruggeven.” Zo kun jij de hele dag ongestoord je gang gaan, zonder ‘lastiggevallen’ te worden door je telefoon. Ik zat daar over na te denken en was in een kleine shock. Dat zoiets ervoor nodig is… Of een andere tip die ik las, vraag iemand om je wachtwoorden van je social media accounts tijdelijk te wijzigen, voor een dag bijvoorbeeld. Zodat je er een dag niet bij kunt. In mijn ogen raken we de weg een beetje kwijt met z’n allen. Waar is onze zelfdiscipline gebleven?

Wat nou als je jouw smartphone wél aan de kant legt?

Ik pak automatisch mijn telefoon als ik moe ben, als ik ergens niet uitkom of niet lekker in m’n vel zit. Dan zet ik mijn mobiel in als verdoving. ‘Lekker’ verdoven door op de automatische piloot te scrollen door mijn mail, Linkedin, Instagram, een nieuws-app. Uiteindelijk voel ik me er niet beter door. Wat ik dan doe? Het begint met de bewustwording van de ‘verdoving’. Vervolgens pak ik een boek, luister naar muziek, doe een korte meditatie, ga juist schrijven of doe iets creatiefs.

‘Lekker’ verdoven door op de automatische piloot te scrollen door mijn mail, Linkedin, Instagram, een nieuws-app.

Maar wat nou als je jouw smartphone wél aan de kant legt? De oplossing ligt namelijk in de rust, het even niks van jezelf ‘moeten’, maar gewoon even ‘zijn’, mét aandacht. Zet één zintuig aan het werk. Kijk een paar minuten naar buiten, naar de luchten, de wolken die in beweging zijn, de vogels die je ziet vliegen, wat zié je allemaal als je écht kijkt? Probeer dit eens en kijk wat er gebeurt. Wat ervaar je? Hoe is dit? Blijven de gedachten komen? Geeft niet. Zodra er weer een gedachte komt focus jij je weer op het kijken. Naar de lucht, de beweging die in de wolken zit. Echt kijken en zien wat er is. Best lastig om te doen zonder te denken? Oefen dit vaker, toon discipline. Leg je mobiel even uit het zicht en probeer dit eens. Ga naar buiten, kom in beweging en kijk, wat zie je? Wedden dat je weinig gemist hebt als je weer op je schermpje kijkt.

Published On: november 6th, 2021 / By /