Als je ergens mee zit of ergens tegenaan loopt wat je bezighoudt, wordt er vaak gezegd dat je het los moet laten. Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe doe je dat dan? Je kunt niet zomaar een knop omzetten en hop je gedachten of zorgen zijn weg. Kon dat maar!

Maar wat kun je dan wel doen? Bij het woord loslaten denk ik aan weerstand, aan het weg willen hebben en proberen niet meer aan te denken, terwijl het zo aanwezig is. Hoe moeilijk is dat?! 

Hoe meer je je best doet en gaat strijden om de zorgen over wat er komen gaat of belemmerende gedachten weg wilt hebben, oftewel los wil laten, des te moeilijker het wordt. Hoe dat werkt? Iets wat je weg wilt hebben / drukken, komt altijd via de achterdeur weer terug. 

Het werkt een beetje zoals een ballon. Als je een ballon onder water houdt, voel je weerstand en wordt het steeds moeilijker om deze onder het water te houden. Totdat deze weer terugkomt. Dat is hetzelfde met je gedachten en gevoelens. Als je die weg wilt hebben, lukt dat aardig lang, maar op een gegeven moment komen ze toch weer boven, komen ze toch weer terug, terwijl je zo hard je best hebt gedaan om deze weg te krijgen ‘los te laten’.

Wat kun je er dan aan doen?

In plaats van het ‘loslaten’ en daar de focus op te hebben, wat ervoor zorgt dat je er juíst aan gaat denken.. Kijk het juist aan! Iets wat je niet van nature doet, want het is vaak niet fijn en je wilt het weg hebben. Maar juist als je het ongemak aankijkt, zul je zien dat je het daarna beter kunt loslaten. Wat je dan niet eens ‘bewust’ doet, maar wat eigenlijk vanzelf gaat. Accepteer wat er is, sta erbij stil en voel het ongemak en misschien zelfs de pijn die erbij komt kijken. 

Hoe je dat aanpakt? Door bijvoorbeeld regelmatig een moment van rust te nemen, een moment voor jezelf. Sta stil bij wat er door je hoofd gaat. Welke gedachten zijn dat? Wat doet dat met je? Welk gevoel roept het bij je op? Wat maakt het dat dit belangrijk voor je is? Schrijf het vervolgens voor jezelf op. Van je afschrijven helpt om het uit je hoofd te krijgen en om helderheid te krijgen in die chaos in je hoofd. Uiteindelijk zul je merken dat de eindeloze gedachten en het continue denken en piekeren af zullen nemen. En het belangrijkste, wees lief voor jezelf. 

Deze blog is oorspronkelijk geschreven voor Dicha.nl. een community voor vrouwen om zich bewust te worden van lichaam en vruchtbaarheid.

Published On: augustus 8th, 2022 / By /