Verdoven of een rustmoment pakken?

Juist nu in deze tijd ervaren we veel onrust. Hoe we deze onrust weg proberen te krijgen? Door te verdoven, op welke manier dan ook. Door bijvoorbeeld nog harder te werken, te Netflixen, of eindeloos op onze telefoon te scrollen. Ik heb er geen oordeel over, het is ook een van mijn eigen valkuilen (van wie niet tegenwoordig?). Ik wil met deze blog alleen maar meegeven dat het ook anders kan. Want helpt het, het verdoven? Mij in ieder geval niet. Wat me wel helpt? Is een moment voor mezelf pakken, een moment van rust. Even bewust ademen, bewegen, om me heen kijken of gewoon even zijn. Klinkt zweverig, dat vond ik ook altijd. Is het niet. Helpt je mentaal sterker te zijn. Dus gooi de oordelen over de schutting, lees mijn blog en luister naar de ingesproken oefening.

Verdoven

Het kan op zoveel manieren. De een gaat harder werken om die onrust maar niet te voelen, ’s avonds doorwerken, dan gaat die onrust vanzelf weg. De ander gaat Netflixen, snaaien of juist keihard sporten. Alles om die onrust maar weg te stoppen, vaak onbewust. We willen dat vervelende gevoel weg hebben, want we worden er niet vrolijker van, we voelen ons er niet fijn door.

Wat is een rustmoment nou eigenlijk?

Je hoort het zoveel, zorg dat je je rust neemt. Ja hoezo? Ik kijk toch tv of een serietje? Ik plof op de bank en ‘rust’ de hele avond. Wat ik bedoel is échte rust. Voor je hersenen. Even geen prikkels om je heen. Al pak je maar een paar minuutjes om te ademen. Het klinkt zo simpel, maar ervaring leert.. dat is het niet.

 

Probeer het maar eens. Ontspan je schouders, doe je ogen dicht en haal een paar keer diep adem. Langzaam in en uit. Voel je je lijf al iets ontspannen of wordt de spanning juist erger? Dwalen je gedachten af? Dat is normaal, probeer dan je focus maar weer terug te halen naar je ademhaling. Observeer wat je adem doet.

 

Zweverig? Dat is het in onze maatschappij al snel. We zijn het niet gewend, hebben het nooit geleerd. Er zijn echter steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die laten zien dat je minder stress ervaart als je ademhalingsoefeningen doet. Dus als je elke dag een paar minuutjes oefent, kun je op den duur beter met stress omgaan, heb je er minder last van en ben je weerbaarder. Dat is die paar minuutjes per dag toch waard?

 

Ken je bijvoorbeeld dat gevoel als je ooit een Yoga-les hebt gevolgd en aan het eind even mag liggen met je ogen gesloten. Het enige wat je hoeft te doen is luisteren naar haar stem en ondertussen val jij bijna in slaap (ik althans). Zo ontspannen voelt je lijf dan, heerlijk. Datzelfde ontspannen gevoel kun je ook ervaren zonder yogales, met ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen, van maar enkele minuten. Door puur en alleen je ogen een paar minuten te sluiten en te zijn met wat er is.

Het begint met zorgen voor jezelf

De reden waarom ik dit deel? Omdat ik de afgelopen jaren keihard gewerkt heb als marketing manager in de b2b. En maar door bleef gaan. Ik was hard voor mezelf en ondertussen vond dat ik harder moest worden. Het kon altijd beter, overuren draaien en door. Ademhalingsoefeningen of meditatie? Daar had ik een oordeel over: “Dat is zweverig, ik ben zo nuchter als wat.” Langzaamaan kwam ik er steeds meer achter dat het helemaal niet zweverig is, maar het je juist enorm kan helpen om met alle stress om te gaan. “Heel blijven”, dat zei mijn hardlooptrainer altijd. Door in beweging te blijven, goed voor jezelf te zorgen. Dat deed ik. Maar de waardevolle toevoeging die ik heb gedaan en waar ik zoveel baat bij heb is rust pakken, ademhalen en bewust zijn. Niet in het verleden, niet in de toekomst, maar hier, nu. En daar wil ik mensen bij helpen, zich er bewust van laten zijn.

Herken je jezelf in bovenstaande? Wil je ook af van die onrust in je kop? Ik heb een oefening die je kan helpen meer rust te krijgen. Interesse? Stuur me een DM via Instagram of Linkedin of stuur me een mailtje en je ontvangt een link voor de download.

Ben je klaar om jezelf een spiegel voor te houden en te groeien?
Published On: mei 31st, 2022 / By /