Heb jij regelmatig last van je lijf? Pijn in je rug, schouders of nek? Niet gek als je de hele dag achter je laptop zit. Maar waar komt het vandaag en beter nog, hoe kom je er vanaf? Niet door puur symptoombestrijding, daar los je het vooral tijdelijk mee op. Door op zoek te gaan naar de oorzaak. Door te luisteren naar je lichaam. Hoe je dat doet? Door er weer mee in contact te komen. Daar is rust voor nodig en stilte. Iets wat we zo moeilijk vinden in deze tijd waarin we leven. Een maatschappij van resultaten, hard werken en veel denken en doen.

Luister naar de signalen van je lichaam

Als marketingmanager heb ik altijd veel last gehad van pijn in mijn schouders, wat in tijden van veel stress doortrok naar mijn nek of mijn onderrug. Ik had de instelling (in mijn ogen de juiste) van ach stel je niet aan, pijnstillers erin, naar de fysio en weer door. Elke keer weer. Ik zag de signalen van mijn lichaam niet en wilde die niet zien. Als ik met een stijve nek rondliep, dan liet ik mezelf ‘kraken’ door de manueel therapeut. De volgende dag voelde het alsof ik was overreden door een bus, maar daarna kon ik weer door. Doorgaan, precies op dezelfde manier als ik daarvoor deed. Geen verandering. Wilde mijn lijf niet mee? Behandelen en doorgaan. Puur symptoombestrijding. Mijn hoofd stond los van mijn lijf. Ze verstonden elkaar niet meer. Mijn hoofd ging altijd door, mijn lichaam trok aan de bel en gaf signalen af die vervolgens (onbewust) genegeerd of niet begrepen werden.

Eigenlijk is het heel mooi hoe dat werkt, hoe jouw lichaam je een signaal geeft om het rustiger aan te doen of ergens bij stil te staan.

Ik stond er toen niet bij stil dat mijn lichaam me misschien iets wilde vertellen. Totdat ik daar naar ging luisteren, naar mijn eigen lijf, de signalen die het me gaf. Eigenlijk is het heel mooi hoe dat werkt, hoe jouw lichaam je een signaal geeft om het rustiger aan te doen of ergens bij stil te staan. Gek om te beseffen hoe ik ermee om ging. Ik dacht namelijk dat ik goed voor mezelf zorgde, ik leefde gezond, sportte een aantal keer in de week en liet de pijn in mijn lijf verhelpen als ik er last van had. Oké, ik werkte misschien (te) veel..

Ik stond er toen niet bij stil dat mijn lichaam me misschien iets wilde vertellen.

Wat ben ik blij dat mijn hoofd weer verbonden is met mijn lijf, dat ze weer met elkaar kunnen communiceren. Elk signaal is voor mij een teken om rust te pakken en naar binnen te keren om erachter te komen wat mijn lichaam me wil vertellen.

Dat wil niet zeggen dat ik nu nergens meer last van heb. Het blijft een valkuil.

Dat wil niet zeggen dat ik nu nergens meer last van heb. Mijn zwakke plek blijven mijn schouders. Elke keer als mijn schouders zeer gaan doen denk ik: “wacht even, hier gaat iets niet goed.” Ik heb namelijk altijd zo’n intrinsieke drive, om bijvoorbeeld van ENMOVE een succes te maken, om hardwerkende mensen die het goed voor elkaar hebben bewust te maken van zichzelf, vooruit te helpen en te laten groeien. En die enorme drive en zelfontwikkeling als grootste hobby zorgen ervoor dat ik af en toe weer in mijn valkuil stap.

Dat heb ik op dat moment dan nog niet door. Nee, dan ben ik blij met wat ik allemaal doe, hoe productief ik ben en de adrenaline die door mijn lijf giert. Tot ik het signaal krijg van mijn lijf, vaak mijn schouders die zeer doen. Mijn lijf dat hard roept: “JOEHOE!! Heel leuk en aardig dat je zo hard aan het knallen bent, maar neem je ook even rust? Ben je nog buiten geweest? Heb je nog bewogen of een rustmoment genomen?” Mm… uhhh…. nee, ik zat in een flow, was zo lekker aan het knallen. Ik voel dat mijn schouders wel een beetje vastzitten. Misschien moet ik maar even naar buiten om een wandeling te maken.

En dat doe ik dan. Ook al zegt mijn hoofd anders. En wat doet me dat goed. Ik luister tegenwoordig echt naar wat mijn lichaam me te vertellen heeft. Dat betekent niet dat ik meteen het antwoord heb. Soms duurt het even. Omdat ik dan ook positief ben, lekker aan het werk, er komt van alles uit mijn handen, het voelt als een goede flow. Dus het hoeft niet altijd negatief te zijn. Het is juist vaak als ik goed in mijn vel zit, lekker productief ben, juist dán stap ik in die valkuil. Het is hoe je er vervolgens mee omgaat om er weer uit te komen, van te leren en het volgende keer eerder te herkennen.

Hoe ga jij hiermee om? Heb jij last van je lijf? Hoe zorg jij voor jezelf? Want zorgen is zoveel meer dan alleen fysiek…

Ik heb een online training Van mindfuck naar mindful ontwikkeld, die laagdrempelig is, overzichtelijk en bestaat uit 4 modules met elk 3 lessen. In elke les vind je inzichten en een concrete oefening.

Meer info & tijdelijke korting
Published On: mei 6th, 2022 / By /