Ken je dat.. dat je wakker wordt met een vol hoofd? Een hoofd vol met werk of lijstjes met dingen die je allemaal nog moet doen? Dat had ik regelmatig toen ik nog in loondienst was. Vooral op een zaterdagochtend vond ik dat zó vervelend en dat is zacht uitgedrukt.

Van de week werd ik ook wakker met zo’n vol hoofd. Ik voelde me moe. Het liefst wilde ik me nog even omdraaien om te slapen, maar met zo’n vol hoofd lukt dat sowieso niet. Toen ik in loondienst was stapte ik dan balend uit bed en kroop ik vaak meteen achter mijn laptop, hop in de actiemodus. Met regelmaat ook op zaterdag, om al die o zo belangrijke dingen uit mijn hoofd te krijgen. Anders kon ik het hele weekend achtervolgd worden met dingen die ik toch echt nog in het weekend moest afmaken. Slot van het liedje, ik genoot niet met aandacht van mijn weekend. Zat continu met mijn hoofd bij de dingen die ik nog wilde en moest doen van mezelf om vervolgens te balen dat ik het nog steeds niet had gedaan.

Met regelmaat ook op zaterdag, om al die o zo belangrijke dingen uit mijn hoofd te krijgen. Anders kon ik het hele weekend achtervolgd worden met dingen die ik toch echt nog in het weekend moest afmaken.

Nu heb ik nog steeds de neiging om er dan uit te gaan en de dag meteen in actiemodus te beginnen. Doen wat ik in mijn slaap allemaal bedacht heb. Doen waar mijn hoofd mee vol zit. Mijn lijstjes afwerken. En juist dat doe ik dan juist niét. Gelukkig komt tegenwoordig het besef op tijd, dat ik juist niet meteen in de actiemodus ga, omdat ik me er bewuster van ben geworden.

In plaats van meteen te knallen vanuit mijn hoofd, begin ik de dag dan op een hele andere manier. Die op dat moment misschien indruist tegen de drive om in actie te komen, te creëren en produceren. Hoe ik dat doe? Op verschillende manieren, wat goed voelt op dat moment. Van de week heb ik bijvoorbeeld eerst een korte ontspannende yoga nidra geluisterd. Een paar minuten me laten meevoeren in ontspanning om in m’n lijf te komen en de dag met aandacht te beginnen. Ik kan je vertellen, daarna begon ik de dag vanuit die rust, vanuit die ontspanning. Het gaf me positieve energie, meer ruimte in mijn hoofd. Het resultaat? Een productieve dag. Vanuit positiviteit in plaats van dat rusteloze gevoel waar ik mee wakker werd. Een voldaan gevoel van de dag die er, als ik die rust niet had gepakt, er heel anders uit had gezien. Wat doe jij als je met een vol hoofd wakker wordt?

Ik heb een laagdrempelige online training gemaakt. Juist voor diegenen die aan de slag willen, maar niet meteen met een 1-op-1 coachtraject. Eerst zelf starten, in jouw eigen tempo met inzichten en concrete oefeningen.

Bekijk de online training ‘van mindfuck naar mindful’
Published On: januari 6th, 2022 / By /