Verbinding tussen hoofd & hart

Heb jij ook regelmatig last van je lijf? Pijn in je rug, schouders of nek? Niet gek als je de hele dag achter je laptop zit. Maar hoe kom je er vanaf?

Als marketingmanager heb ik altijd veel last gehad van pijn in mijn schouders, wat in tijden van veel stress doortrok naar mijn nek of mijn onderrug. Ik had de instelling (in mijn ogen de juiste) van ach stel je niet aan, pijnstillers erin, naar de fysio en weer door. Elke keer weer. Ik zag de signalen van mijn lichaam niet of wilde die niet zien. Als ik met een stijve nek rondliep, dan liet ik mezelf kraken. De volgende dag voelde het alsof ik was overreden door een bus, maar daarna kon ik weer door. Doorgaan, precies op dezelfde manier als ik daarvoor deed. Geen verandering. Wilde mijn lijf niet mee? Behandelen en doorgaan. Mijn hoofd stond los van mijn lijf. Ze verstonden elkaar niet meer. Mijn hoofd ging altijd door, mijn lichaam trok aan de bel en gaf signalen af die genegeerd of niet gezien werden door mijn hoofd.

Eigenlijk is het heel mooi hoe dat werkt, hoe jouw lichaam je een signaal geeft om het rustiger aan te doen of ergens bij stil te staan.

Ik stond er toen niet bij stil dat mijn lichaam me misschien iets wilde vertellen. Totdat ik daar naar ging luisteren, naar mijn eigen lijf, de signalen die het me gaf. Eigenlijk is het heel mooi hoe dat werkt, hoe jouw lichaam je een signaal geeft om het rustiger aan te doen of ergens bij stil te staan. Gek om te beseffen hoe ik ermee om ging. Ik dacht namelijk dat ik goed voor mezelf zorgde, ik leefde gezond, sportte een aantal keer in de week en liet de pijn in mijn lijf verhelpen als ik er last van had. Oké, ik werkte misschien (te) veel..

Bewustwording van de signalen

Wat ben ik blij dat mijn hoofd weer verbonden is met mijn lijf, dat ze weer met elkaar kunnen communiceren. Elk signaal is voor mij een teken om rust te pakken en naar binnen te keren om erachter te komen wat mijn lichaam me wil vertellen.

Valkuil

Dat wil niet zeggen dat ik nu nergens meer last van heb. Mijn zwakke plek blijven mijn schouders. Elke keer als mijn schouders zeer gaan doen denk ik: “wacht even, hier gaat iets niet goed.” Ik heb namelijk altijd zo’n intrinsieke drive, om bijvoorbeeld van ENMOVE een succes te maken, om managers te laten groeien die ik zo goed vooruit kan helpen als coach, om mezelf continu te ontwikkelen op verschillende vlakken. Af en toe zorgt die enorme drive ervoor dat ik in mijn valkuil stap.

Dat heb ik op dat moment dan nog niet door. Nee, dan ben ik blij met wat ik allemaal doe, hoe productief ik ben, de adrenaline die het me geeft, noem het allemaal maar op. Tot ik het signaal krijg van mijn lijf, vaak mijn schouders die zeer doen. Mijn lijf dat hard roept: “JOEHOE!! Heel leuk en aardig dat je zo hard aan het knallen bent, maar neem je ook even rust? Ben je nog buiten geweest? Heb je nog bewogen of gesport?” Mm… uhhh…. nee, ik zat in een flow, was zo lekker aan het knallen. Ik voel dat mijn schouders wel een beetje vastzitten. Misschien moet ik maar even naar buiten om een wandeling te maken.

En dat doe ik dan. Ook al zegt mijn hoofd anders. En wat doet me dat goed. Ik luister tegenwoordig echt naar wat mijn lichaam me te vertellen heeft. Dat betekent niet dat ik meteen het antwoord heb. Soms duurt het even. Omdat ik dan ook positief ben, lekker aan het werk, er komt van alles uit mijn handen, het voelt als een goede flow. Dus het hoeft niet altijd negatief te zijn. Het is juist vaak als ik goed in mijn vel zit, lekker productief ben, juist dán stap ik in die valkuil. Het is hoe je er vervolgens mee omgaat om er weer uit te komen, van te leren en het volgende keer eerder te herkennen.

Hoe ga jij hiermee om? Heb jij last van je lijf? Ik gun je een gezond lichaam, rust in je kop en plezier in je werk.

Ben je klaar om jezelf een spiegel voor te houden en te groeien?
By /